Různé nádivky do taženého závinu

Tažený závin můžeme připravit s nejrůznějšími nádivkami, sladkými i slanými. Důležité je, abychom nádivkou potřeli celé těsto a ne pouze polovinu, jak se to někdy nesprávně dělá.

Třešňový závin: vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme prosátou strouhanou houskou, jemně sekanými ořechy nebo mandlemi a vypeckovanými třešněmi.

Jablkový závin: vytažené těsto pokropíme sádlem, posypeme strouhanými mandlemi nebo ořechy, troškou strouhané housky, strouhanými jablky, cukrem a rozinkami.

Závin s ořechovou nebo makovou nádivkou: nádivku uvaříme z mletých ořechů nebo z mletého máku, s přidáním strouhané citronové kůry a trochy slazené vody nebo mléka. Do této nádivky rovněž přidáváme rozinky.

Tvarohový závin sladký: měkký sladký tvaroh smícháme s 1 – 2 žloutky, několika lžícemi smetany, s cukrem a se sněhem z bílků. Přidáme hrst rozinek.

Tvarohový závin slaný: strouhaný tvaroh, 1 – 2 žloutky, sůl, několik lžic smetany a jemně sekaný kopr utřeme.

Zelný závin: hlávkové zelí nakrouháme, osolíme, vymačkáme, udusíme na sádle a podle chuti osolíme a opepříme. Těsto nejdříve pokropíme rozpuštěným sádlem, pak smetanou a konečně potřeme nádivkou ze zelí.