Kávový nákyp

3 žemle ostrouháme a namočíme do silně oslazené černé kávy když změkly natolik, že jsou kašovité, přidáme k nim 5 dkg rozpuštěného másla, 5 žloutků a 7 dkg cukru. (Je-li káva, v které jsme žemle máčeli, dost sladká, můžeme cukr vynechat). Hmotu umícháme na hladkou kaši, přidáme sníh ze 2 bílků, nalijeme ji do máslem vymazané a cukrem vysypané formy, kterou těsně uzavřeme a nákyp v páře uvaříme. Hotový vyklopíme a polijeme vanilkovým krémem. Vanilkový krém: 3 ½ dl sladké smetany svaříme s ½ proutkem vanilky. Z plotny odstavenou smetanu mícháme až do vychladnutí. Pak vanilku vyndáme. Utřeme 7 dkg cukru, 5 žloutků a lžičku hladké mouky, za stálého míchání přilejeme sladkou smetanu, přistavíme znovu na plotnu, chvíli mícháme, a jakmile se začnou tvořit bublinky, ihned odstavíme.