Ptačí mléko (nočky v krému)

Svaříme litr mléka. Když se mléko vaří, zavaříme v něm postupně malé nočky z tuhého sněhu, ušlehaného ze 6 – 7 bílků. Když noky nabydou a vystoupí na povrch, opatrně je lopatkou vyzvedneme, obrátíme a vložíme zpět do mléka. Var mléka se zmírní, noky však necháme v mléce tak dlouho, až se mléko začne opět vařit. Pak je patrně vyndáme a vložíme do mísy. Tak pokračujeme ve vaření noků, dokud máme sníh. Žloutky se stejným počtem lžic cukru utřeme do pěny, pomalu na ně nalijeme horké mléko, v kterém jsme vařili noky, dáme na oheň a za stálého míchání vaříme, až krém začne houstnou. Pak jej odtáhneme z ohně a mícháme dál, až trochu vychladne. Vlažný krém nalijeme do mísy na noky, které jsme dříve posypali na nudličky rozkrájenými mandlemi. Do mléka, v kterém vaříme sněhové noky, můžeme pro chuť přidat vanilku.