Zelené oříšky v cukru

K zavařování zelených ořechů je nejvhodnější dobou druhá polovina června, kdy je vnitřní slupka ještě měkká.  Vrchní a spodní konec pěkných velkých, bezvadných, přebraných zelených ořechů ukrojíme, ořechy 4 – 5krát propícháme jehlicí na pletení a vpíchneme do nich několik hřebíčků. Ořechy srovnáme do mísy, polejeme čistou vodou a necháme tak stát 10 dní. Vodu jednou až dvakrát denně vyměňujeme. Desátý den vaříme ořechy v horké vodě ¼ hodiny a po scezení je dáme na 24 hodin opět do studené vody. Pak je z vody vyndáme a osušíme, zvlášť uvaříme sirup (na 1 kg ořechů počítáme 50 dkg cukru), do kterého přidáme celou skořici a kousek vanilky. Teplý sirup nalejeme na ořechy a druhý den ořechy znovu vaříme. Tím sirup houstne. Toto opakujeme ještě třetí i čtvrtý den. Nakonec musí být sirup již hodně hustý. Ořechy v něm znovu deset minut povaříme, dáme do sklenic, polejeme sirupem a zavážeme.