Míchaný kompot ve velké láhvi

  1. Do okurkové láhve srovnáme ovoce. Hrušky, meruňky, broskve, švestky, třešně a višně se hodí nejlépe. Hrušky, meruňky a broskve oloupeme, třešně, višně a švestky vypeckujeme. Na 2 kg ovoce počítáme ½ kg cukru. Cukr roztlučeme, nasypeme jej na ovoce a polejeme ½ litrem dobrého bílého stolního vína. Navrch nasypeme podle potřeby 1 – 2 kávové lžičky salicylu a sklenici neprodyšně uzavřeme a postavíme na chladné místo.
  2. Oloupané, vypeckované ovoce dáme do velké láhve. Ze stejného množství vody a cukru (1 kg na 1 litr) uvaříme sirup, do něhož na každý litr přidáme 3 lžíce dobrého rumu. Horký nalejeme na ovoce, navrch nasypeme podle potřeby 1 – 2 kávové lžičky salicylu, neprodyšně uzavřeme a postavíme na chladné místo.