Velikonoční ořechové a makové podkovy (jednodušší závin, avšak velmi chutný)

vypracujeme těsto ze 40 dkg mouky, 1 dkg másla nebo 12 – 13 dkg sádla, 1 dkg v mléce vykynutého droždí, špetky soli a 1 dl smetany. Těsto rozdělíme na 2 stejné bochánky, které necháme 15 minut odpočinout, pak je vyválíme a naplníme. Jeden plníme nádivkou ořechovou, druhý makovou.

  1. Ořechová nádivka: do sirupu připraveného z 15 dkg cukru a 2 – 3 lžic mléka přidáme 20 dkg mletých ořechů, 8 dkg mletých rozinek, trošku strouhané citronové kůry a několik lžic meruňkové nebo jablkové zavařeniny nebo 1 – 2 oloupaná strouhaná jablka.
  2. Maková nádivka: v sirupu z 15 dkg cukru a 1 – 2 dl mléka uvaříme 20 dkg máku. Uvařený mák promícháme s 8 – 10 dkg mletých rozinek, se strouhanou kůrou z ½ citronu, s několika lžícemi jablečné zavařeniny nebo s 1 – 2 strouhanými jablky. Naplněné, svinuté, do tvaru podkovy stočené záviny necháme 10 minut odpočinout, potřeme je žloutkem, propícháme na několika místech špikovací jehlou, necháme opět 10 minut odpočinout na plechu, znovu potřeme žloutkem a v předehřáté troubě, ne příliš horké troubě upečeme.