Marsó rohlíky

Do ½ l vlahého mléka dáme 5 dkg droždí a 5 dkg cukru a postavíme na teplé místo. Dobře vykynuté droždí prohněteme se 60 dkg mouky a 1 dkg soli. Těsto rukama důkladně vypracujeme, až je hladké. Pak přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a znovu hladce vypracujeme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 6 stejných dílů, z nichž uděláme bochánky, které asi na 1 cm silně vyválíme. Každý plát rozkrájíme na 8 trojúhelníků, ze kterých svineme rohlíky. Rohlíky pokládáme na pomaštěný plech, dvakrát je potřeme žloutkem, a aniž je necháme kynout, upečeme do zlatova. Místo rohlíků můžeme z těsta upéci malé housky nebo tyčinky. Těsto také pečeme v celku jako chléb, který pak můžeme rozkrojit a naplnit nádivkou. Z tohoto těsta pečeme také chléb na obložené chlebíčky, které podáváme k čaji. Příprava je rychlá a můžeme je upéci i pro hosty, kteří přišli nenadále.