Langoše (placky)

  1. Z vykynutého chlebového těsta oddělíme větší kus, který rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme mít langošů. Pak vytáhneme těsto na ploché placky a propícháme vidličkou. Jednu po druhé upečeme v horkém (nejlépe husím) sádle na pánvi.

Podáváme je osolené, popřípadě polité smetanou. Můžeme je péci též na roštu a omastit až dodatečně. Ušetříme tím sádlo.

  1. Chlebové těsto vyválíme do čtverce, popřípadě do obdélníku a dáme je na pekáč, vymazaný sádlem (nejlépe husím). Těsto vidličkou propícháme a okraje ohneme. Polijeme dobrou hustou sladkou smetanou, osolíme a upečeme v peci do červena. Můžeme na ně nasypat také dušené zelí (jako do taženého závinu), povrch opepřit a tak je upéci.