Jahodový dort (se šlehačkou)

6 celých vajec, 4 žloutky a 16 dkg práškového cukru uvaříme v páře za pilného šlehání na hustý krém. Odstavíme a šleháme dále až do vychladnutí. Do vychladlého přimícháme 16 dkg mouky a 4 dkg rozpuštěného másla. Ve vymazané formě zvolna pečeme. Vyklopíme a až úplně vystydne, rozřízneme a plníme touto nádivkou: do 2 dl pevně ušlehané slazené smetany přimícháme 5 dkg prolisovaných jahod. 10 dkg jahod nakrájíme na kousky (použijeme-li velkých jahod zahradních – lesní jahody můžeme nechat v celku), pokropíme koňakem popřípadě dobrým likérem a vmícháme do šlehačky. Povrch naplněného dortu potřeme ½ až 1 dl ušlehané smetany a ozdobíme pocukrovanými jahodami.