Sedmihradské vrstvené zelí

1 kg kyselého zelí uvaříme nebo podusíme v kastrole na rozpáleném másle doměkka se špetkou cukru, 20 dkg rýže dusíme zalitou vývarem z masa a smícháme s vepřovým masem, rozkrájeným na docela malé kousky. Uvaříme 3 – 4 vejce natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka. Když máme vše hotové, vymažeme sádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí, na to několik koleček vajec, proužky uzené slaniny, na kolečka nakrájenou uvařenou uzenou klobásu, na menší kostky nakrájené a jako perkelt připravené libové vepřové maso a hojně vše pokropíme smetanou. Pak dáme vrstvu dušené rýže, na ní také vejce, slaninu, klobásu, vepřové maso a smetanu. Pak znovu zelí a postupujeme tak dále, až se nádoba naplní. Navrchu má být zelí, hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodně propečeme. Navrch položíme čerstvě pečené vepřové kotlety a podáváme. Celková doba přípravy je 1 ¼ - 1 ¾ hodiny. Pečené vepřové kýty, připravené jako perkelt a určené na smíchání s rýží má být 1 kg, uzené klobásy 30 – 40 dkg, smetany ½ l, uzené slaniny aspoň 10 – 15 dkg. Je důležité, aby jednotlivé vrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozložili všechny přípravy. Solíme opatrně, protože část materiálu je již solená.