Rýže s rajčaty, po albánsku

25 dkg rýže opereme ve vodě, necháme ji pak dobře okapat a ve vlažné troubě vysušíme. Kousek sádla (velikosti ořechu) rozpustíme, přidáme trochu nadrobno rozkrájené cibulky a stroužek česneku (ovšem každému nelze česnek doporučovat). Dříve než cibulka zhnědne, přidáme rýži, kterou dírkovanou lopatkou v sádle obrátíme. Podusíme ji tak, aby nebyla ani lepkavá, ani hnědá. Přilijeme 1 dl protlaku z rajských jablíček (nebo odpovídajícího množství čerstvých oloupaných a nadrobno nakrájených rajských jablíček), osolíme a rozředíme takovým množstvím studené vody, aby rýže byla potopena. Vaříme zvolna, nemícháme. Podle potřeby můžeme dodatečně na rýži dolít horký vývar z masa nebo z kostí. Hotový pokrm podáváme se strouhaným sýrem.