Plněné brambory

Oloupaným pěkným velkým bramborům odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřky a potom brambory na spodu skrojíme tak, aby stály. Připravíme následující nádivku: Vydlabanou část brambor prolisujeme, přidáme sůl, pepř, kousek másla, 2 – 3 dkg strouhaného sýra, 2 žloutky a několik lžic smetany. Nádivkou naplníme připravené brambory, na každý dáme skrojený vršek, srovnáme je do pekáče nebo ohnivzdorné misky, polijeme rozpuštěným máslem a upečeme v troubě. Podáváme je sypané strouhaným sýrem. Do brambor můžeme připravit i jiné nádivky:

II. smícháme mletou šunku, nadrobno krájené houby dušené na másle, sekané kapary a 1 – 2 žloutky. Do nádivky přidáme i prolisované vydlabané vnitřky brambor.

III. Na sádle usmažíme 30 dkg vepřových nebo telecích jater, pak je umeleme, osolíme, opepříme a smícháme s vydlabanými prolisovanými vnitřky brambor.

IV. vydlabané vnitřky brambor prolisujeme a smícháme s 10 – 12 dkg másla, s 4 – 5 lžícemi smetany, s 10 – 12 dkg uzené slaniny, se solí a s 10 – 12 dkg strouhaného sýra.