Lilek vejčitý nebo patlažán (aubergine)

Italsky se tento plod nazývá melanzini, francouzsky aubergine, německy Eiefrfucht, což znamená vejčité ovoce. Je to dužinatý plod tvaru velké hrušky nebo, chcete-li tvaru vejce, s lesklou fialovou slupkou. Je znám také pod názvem „turecké rajče“ (nebo lilek vejčitý). Většinou se nepokládá za příliš hodnotný pokrm, zpravidla proto, že není dostatečně znám. Neméně má dobrou chuť a je výživný. Upravujeme jej nejrůznějšími způsoby: jako výtečný předkrm nebo chutný příkrm, či jako chutný salát. Může rovněž přispět k zpestření našeho jídelníčku. Hojně se podává ve Francii, Italii a podle jejich vzoru i v Německu, nemluvě o Balkánu, kde je lilek vskutku velmi populární. U nás se objevuje na trhu zpravidla v srpnu. K vaření nebo pečení se lilek zvlášť hodí dotud, dokud je ještě docela tvrdý. Jakmile začne měknout, je obyčejně hořký. Nejjednodušší způsob přípravy je: lilek oloupeme, nakrájíme na silná kolečka, která na rozpáleném másle, oleji nebo sádle na obou stranách do hněda osmažíme, osolíme a podáváme na míse.