Brambory zapékané

1 ½ kg vybraných velkých brambor (nejlépe rohlíčků) uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do máslem vymazané a strouhanou houskou vysypané ohnivzdorné mísy nebo kastrolu skládáme vždy 2 – 3 vrstvy osolených brambor, na to vrstvu vajec vařených natvrdo a krájených na plátky, které pokapeme 1 – 2 lžícemi smetany a posypeme strouhanou houskou. Dále dáme zase několik vrstev brambor, zase vajíčka se smetanou a strouhanou houskou a pokračujeme dále, až je kastrol plný. Poslední vrchní vrstvou musí být brambory. Tyto brambory pokapeme máslem a polijeme smetanou a vše dáme na půl hodiny zapéci do trouby. Chuť tohoto pokrmu se značně zlepší, přidáme-li vrstvu brambor nakrájenou šunku nebo na kolečka nakrájenou uzenou klobásu.